• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Mit okoz az ösztrogén hiánya E-mail


  Haj: amikor az ösztrogén termelés hanyatlik, illetve leáll, a nők szervezetében is a "férfias" hormonok kerülnek túlsúlyba. Ezért a haj elvékonyodik, intenzívebben hullik - kopaszodó halánték -, s a fejbőr hajlamossá válik a korpásodásra.

   

  Mell: a mirigyek és a tejutak visszafejlődnek, helyüket kötőszövet veszi át, így veszít terjedelméből, kisebb lesz, szövete petyhüdtté válik.

   

  Testalkat: az ösztrogén felelős a tipikus női idomokért, a melleken, a csípőn és a combokon található "zsírszövettöbbletért". A hormon hiányában azonban a testalkat megváltozik, átrendeződik, "elférfiasodik". Így a klimax multával a zsír már nem csak a tipikus nőies helyeken, hanem pluszban a hason is megjelenik.

   

  Bőr: az ösztrogén hiányának következtében csökken a bőr és a nyálkahártyák vérkeringése, így a tápanyaggal való ellátottságuk is hiányt szenved. Az anyagcsere lelassul, a bőr elvékonyodik, és nem lesz többé képes arra, hogy megkösse a vizet. Kiszárad, és ráncossá válik.

   

  Agy: az ösztrogén fontos szerepet játszik a köztiagy idegi egyensúlyában. Ha hiányzik a hormon, idegi zavarok léphetnek fel, amelyeknek tipikus jellemzői a hőhullámok, a rendszertelen pulzus vagy fokozott szívverés, az idegesség, a nyugtalanság, az ingerlékenység és az agresszivitás. Az ösztrogén hiánynak gyakran egyenes következménye a depresszív hangulat. Ilyenkor az alvászavarok oka is - a hormon hiányának következtében - a köztiagy működésében keresendő.

   

  Szív és keringés: az ösztrogén természetes módon szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. A vérben csökkenti a kedvezőtlen LDL- és növeli a kedvező HDL-koleszterin szintjét. Amikor a természetes védelem megszűnik, ugrásszerűen megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés rizikója is.

   

  Csontok: szervezetünk állandóan változó szövete a csont. Folyamatosan fel- és leépül. Eközben az ösztrogén megakadályozza, hogy csontjaink sűrűsége csökkenjen. Ám, ha hiányzik ez a hormon, évente akár 1-10%-nyit is elveszíthetünk csonttömegünkből, s a csontritkulás veszélye fenyeget, még a menopauza fő egészségügyi kockázata.

  A hormonhiány az izületeket is érinti, elsősorban az ujjak és a csukló izületeit. A porcok és az ízületi folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet kötnek meg, ezáltal nő a súrlódás és az izületekben kopás és fájdalom jelentkezhet.

   

  Alhas: a hüvely nyálkahártyája az ösztrogénhiány következtében szárazabbá, vékonyabbá és így sérülékenyebbé válik, romlik a vérkeringése is. Ennek pedig az a következménye, hogy a nemi élet kevesebb örömmel, esetleg fájdalommal járhat. Miután a hüvely ellenálló képessége csökken, könnyebben keletkezhetnek gyulladások, melyeket égető érzés, viszketés és folyás kísér.

  A húgyhólyag és a húgyvezeték rugalmassága is csökken, az izomzat és a kötőszövet petyhüdtté válik. Ennek következtében "előreeshetnek" a női nemi szervek, és hólyaggyengeség, inkontinencia (vizeletcsepegés) alakulhat ki.