• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  5 perc a fogorvosnál E-mail

  Az egészséges fogzománcról

   

   

  A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb szövete, amelynek felszínén állandó biokémiai folyamatok zajlanak.

  Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ásványi anyagok (főleg a kalcium és a foszfát) ki-be áramlanak a fogzománc külső rétegeiben.

   


  Ezt a folyamatot deminalizációnak vagy remineralizációnak nevezzük, attól függően, hogy az ásványi anyagok kioldódnak vagy visszaépülnek-e.

   

   

                Lepedékes fog

   

  A fogak felszínét ragadós, filmszerű anyag, az úgynevezett foglepedék borítja, melynek főbb alkotóelemei a nyál, a baktériumok, az ételmaradékok és egyéb, nyálban oldott anyagok.

   

   

  A fogfelszínen tartósan jelen levő lepedék savképző baktériumai felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért.

   


  Az ínyszélen található lepedék baktériumai ínygyulladást okoznak. A foglepedék kizárólag mechanikus tisztítással, azaz fogkefe és fogkrém segítségével távolítható el, de pár óra múlva újraképződik, ezért van szükség az állandó, rendszeres fogmosásra.

   

  Kezelési javaslat:

  Shenseen fogkrémmel való fogmosás étkezések után.

   

   

  Ínygyulladás

   

  Az egészséges fogíny nem vérzik. Az ínygyulladás első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd, majd később pirossá és duzzadttá válik. Az ínygyulladás ebben a szakaszában még nem jár fájdalommal, és általában nem is tudatosul.

   

  Amennyiben az irritált fogínyt nem kezeljük, elkezd visszahúzódni, kialakul az ínysorvadás.

  A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között.

   

   

  Ha nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed, a fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet.

  A paradentózis (fogágy betegsége) és a paradentitisz (fogágy gyulladása) esetében egy üreg keletkezik a fog és az íny között, amelyben az ételmaradványok összegyűlhetnek.

   

  A mikroba szaporodása és a táplálékanyagok bomlása a kellemetlen szag megjelenéséhez vezetnek. Az ételmaradványok a fogprotézisek alatt is összegyűlhetnek.

   

  Leggyakrabban a kórokozó flóra kedvezőtlen túlsúlya az antibiotikum terápia után figyelhető meg, valamint a hormonális szerek hosszan tartó alkalmazásakor.

   

  Kezelési javaslat:

  Szájvízzel való öblögetés napi 4-5 alkalommal, Shenseen fogkrémmel való fogmosás étkezések után, eukaliptuszos só elszopogatása napi 2 alkalommal. Súlyos esetben Okseen szedése 45-60 napon át.

   

   

  A fogkő keletkezése

   

  A szájüregben lévő sokféle anyag rárakódhat a fogfelszínre.

  Ezek lehetnek puhák, szilárdak, átlátszóak, színesek. Jelentőségüket az adja, hogy fontos szerepet játszanak a fogágy betegségeinek kialakulásában.

   

  A fogakon megtapadó lepedék a nem megfelelően tisztított fogfelszíneken, fogműveken képződik. Fő tömegét baktériumok alkotják.

  Ha ez a lepedék kalcifikálódik (kálcium-karbonát - mészkő rakódik benne le), kialakul a kemény képződmény, a fogkő.

  A különféle festékanyagok (pl. kávé, tea, kóla, dohányzás) elszínezheti a fogakat, és a fogkövet is.

  A fogkő az íny felett és az íny alatt helyezkedhet el. Legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik.

   

   

  Fogkő eltávolítása

   

  Az egyik legkellemetlenebb, és mégis mindennapos jelenség a fogíny gyulladása.

  Annak ellenére, hogy mindennapos, sajnos a legtöbb ember semmit sem tud arról, hogy miképp is tudja megelőzni, vagy ha már kialakult, mi módon tudja megszűntetni.

  Nap, mint nap találkozom olyan esettel, amikor a gyulladás már olyan szintet ért el, hogy a fogat már a fogszakorvos sem tudja megmenteni.

  Annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek ilyen helyzetbe, bemutatom, hogy miként lehet megelőzni a fogínygyulladást, vagy ha már létrejött, akkor egyszerűen kezelni.

   

  Kezelési javaslat:

  Shenseen fogkrém használata, naponta 2x, Eukaliptuszos só ( 2-3 szem elszopogatása) megszabadítja a fogkőlerakódástól.

   

  Fogadja meg alábbi tanácsainkat, hogy a fogorvosi székbe ezentúl csak az ellenőrzés idejére kelljen beülnie

   

   

  Lepedék eltávolítása

  Mosson fogat Shenseen fogkrémmel az étkezések után, naponta legalább kétszer, reggel és este!

   

  A kisgyermekek tejfogainak tisztán tartása a maradó fogak egészségének biztosítéka, melyet hatéves korig a szülőnek kell elvégeznie.

   
  Alaposan mossa meg a fogak külső, belső és rágófelszíneit, ügyeljen a fognyak-ínyszél határának tisztán tartására is.

   

  A tömött fogak és a fogpótlások (koronák, hidak) tisztítása is rendkívül fontos a tömések, pótlások mellett kialakuló másodlagos fogszuvasodás, ínygyulladás megelőzése miatt.

   

  Használjon fogselymet is a nehezen hozzáférhető fogak közötti területek tisztítására!

   

  Rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálat legalább hathavonta szükséges, mert nem csak a fogak és az íny ellenőrzése,de a szájüregi onkológiai szűrés is feltétlenül fontos!

   

   

  Az ellenőrzést már az első tejfogak megjelenésekor el kellene kezdeni, így nemcsak a kezdeti kóros elváltozások fedezhetők fel és gyógyíthatók, hanem a gyermekek fogorvostól való szorongása is elkerülhető.

   

  A fogszuvasodás és az íny betegségeinek korai kezelése, valamint a rendszeres fogorvosi tisztítás a szájüreg egészségének megőrzését segíti elő gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

   

  Idősebb korban, fogsorviselés esetén is fontos az állandó ellenőrzés a protézis alatti szájnyálkahártyán előforduló fertőzések és más elváltozások korai felismerése és kezelése érdekében.

   

  Helyes táplálkozás és a fogszuvasodás

  A fogszuvasodás kialakulása szempontjából nem az elfogyasztott cukor mennyisége, hanem a gyakorisága a döntő. Kerüljük a cukortartalmú ételeket és italokat a főétkezések között, édességeket kizárólag közvetlenül a főétkezések után fogyasszunk!


  Két főétkezés között lehetőleg zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, tejet vagy joghurtot együnk!

   

  Öblögessük át szájüregünket (naponta 2-5 alkalommal) Szájvízzel. (3dl vízbe 1  kupaknyit tegyünk)

  A Szájvíz használatával elkerülhetjük, kezelhetjük a szájüreg gombás fertőzéseit, a mandulák gyulladásos megbetegedését is!