• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Pikkelysömör
  E-mail

  A pszoriázis - ismertebb nevén a pikkelysömör - krónikus bőrbetegség. Főként esztétikai kellemetlenségeket okoz. Az orvostudomány mai állása szerint e kór alapja genetikai eredetű, nem gyógyítható... Ám szerencsés esetben különböző kezelésekkel a beteg tünetmentessé tehető!

   

  Pszoriázis esetén a hámsejtek érési folyamata felgyorsul, körülbelül felére rövidül. Ezáltal az adott felületen viaszszerű pikkelyképződéssel járó, nagymértékű elszarusodás következik be, alatta pedig foltokban begyullad a bőr. A betegségben a populáció 1,5-2%-a érintett.

   

   

   

  Az első tünetek általában 20-30 éves kor között jelennek meg, de gyermekeknél is előfordulhatnak. A pikkelysömörre való hajlam genetikailag örökölhető, de olyanoknál sem kizárt, akiknél nincs családi halmozódás.

   

  - Pikkelysömörben leggyakrabban a végtagok, azon belül is a könyök és a térd környéke érintett. Előfordul, hogy a hajas fejbőrön izoláltan jelentkezik a probléma, ez hasonlít a korpásodáshoz, de valójában nem az. A pszoriázis egyik érdekes formája gombásodáshoz hasonló körömtünetről ismerhető fel.

   

  A pikkelysömörös köröm felületén sárgászöld folt alakul ki, és növekedéskor morzsás anyag távozik alóla. Ám ez nem gomba, hanem a pszoriázisos plakk körömágyban való megjelenése. Szintén erre utaló tünet lehet a hosszanti körömbarázdáltság vagy a körömlemezen keletkezett, tűszúráshoz hasonló kis behúzódások.

   

  A komoly probléma akkor kezdődik, amikor nagyobb foltokban jelennek meg a pszoriázisos elváltozások: ezek aztán a széli részeken továbbnőnek, és összeérve hatalmas plakkokká alakulnak. Ilyenkor nem ritka, hogy kísérő tünetként a nyirokcsomók is megduzzadnak.

   

  Előfordul, hogy a pszoriázis betegség az ízületekre is ráhúzódik, fájdalmas duzzanatot okoz. Leggyakrabban a térd és a kéz-láb kisízületei érintettek. Az ilyen esetekhez gyakran társul kötőhártya-gyulladás és/vagy húgy-csőfolyás is.

   

  Speciális esetben nem a hámlás a fő jellemző, hanem az egész testfelületet érintő, erőteljes gyulladás. Ez a pszoriázis legsúlyosabb formája, és kórházi kezelést igényel.

   

   

  Melyek lehetnek a pikkelysömörös tüneteket kiváltó okok?

   

  - Sokféle provokáló tényező előfordulhat. Ilyen a szervezetben valahol felbukkanó gyulladás, a hirtelen stresszhelyzet vagy a lelki válság, de még egy egyszerű nyári hasmenés is okozhatja a tünetek megjelenését.

   

  Első lépésként mindenképpen érdemes általános góckutatást végeztetni. A szokványos vizsgálatokkal sajnos nem mindig sikerül megtalálni a problémát kiváltó okot. Ilyenkor további speciális módszerek szükségesek. Nagyon fontos a pszichés faktorok felismerése is.

   

  A tünetek a mindennapi életben rendkívül zavaróak. A pszoriázisos beteg gyakran kedvezőtlen megítélés alá esik, ha közösségbe megy, annak ellenére, hogy a pikkelysömör nem fertőző - ám ezt kevesen tudják. A hajas fejbőr pszoriázisos tünetei a legszembetűnőbbek.

   

  Aki testének más területein viseli a tüneteket, sokszor melegben is nyakig begombolkozva jár, mert pszichésen rendkívül rosszul viseli a rá irányuló tekinteteket...

   

   

  TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK PIKKELYSÖMÖRBEN:

   

  - Első lépésként a szervezetben lévő gyulladást, gócot kell megszüntetni. Majd a bőrtünetek javulni kezdenek, bár előfordulhat átmeneti rosszabbodás is. Általában ezután indul meg a javulás. Néha hetekig-hónapokig kell folytatni a kezelést. A tünetmentes állapot egyénileg változó ideig tart: van, aki évekre elfelejtheti a betegségét, míg mások csak rövidebb időre szabadulnak meg tüneteiktől.

   

  A pszoriázisra a napozás általában jó hatással van. A tengerparti fürdőzés és napozás különösen hatékony. Leginkább a Holt-tenger ajánlható egyedi klímája és a tengervíz különösen magas só- és gazdag ásványianyag-tartalma miatt.

   

  Emellett tanácsos megváltoztatni az érintett életkörülményeit, mert a lelki tényezők nagyban befolyásolják a betegség kialakulását és mértékét.

   

  Ezenkívül számos külső és belső gyógyszeres kezelés alkalmazható a tünetek enyhítése céljából.

   

  A hétköznapi gyakorlatban többnyire szteroidos készítményeket alkalmazunk a gyulladás megszüntetésére!

   

  A szteroidok hosszú távú, nagy bőrfelületeken való alkalmazása azonban mellékhatásokkal jár: károsak a májra, kedvezőtlenül befolyásolhatják az anyagcserét, elvékonyítják a bőrt, lecsökkentik a bőr saját védekezőfunkcióit stb.

   

  Ezért, ha egy mód van rá, meg kell próbálni szteroidos anyag nélkül „megfogni" a betegséget. Léteznek olyan készítmények is, amelyek az immunrendszer stimulálásával késztetik a szervezetet a tünetek leküzdésére. Elérhető már kenőcs formájában olyan D-vitamin-származék is, ami szintén hatásos lehet, nagy kiterjedésű, makacs esetekben pedig A-vitamin-származék-tartalmú gyógyszerrel lehet sikerrel kezelni a betegséget. Ez azonban megterheli a májat, tehát csak jó májfunkcióval rendelkező beteg esetében alkalmazható.

   

  Szerencsére kaphatók különböző holt-tengeri só- és iszapkészítmények!

   

  A tünetmentesítés időtartamában szintén fontos szerepet játszanak a lelki tényezők! Akiknek sikerül megtalálni, és valamilyen módon kezelni a betegségük hátterében álló pszichés problémákat, sokkal jobbak az esélyei a tünetmentes állapot elérésére és hosszú távú megőrzésére.

   

  A pszichoszomatikával foglalkozó szakemberek szerint minden betegség mögött fellelhető annak lelki oka. Ennek orvoslásával megszabadulhatunk a testi tünetektől. A bőrbetegségek hátterében legtöbbször problémás emberi kapcsolatok állnak. A pikkelysömör esetében az ember önvédelmi célból páncélt növeszt, bezárkózik, lelkileg szinte megközelíthetetlenné válik.

   

   

  A gyógyító víz

   

  A Holt-tenger partjainál évente több ezer, bőrbetegségben szenvedő beteg kezelteti magát eredményesen.

   

  A bibliai tenger a Földközi-tenger szintje alatt 400 méterrel fekszik egy több mint kétmillió évvel ezelőtt kialakult árok mélyén.

   

  A földfelszín legmélyebben fekvő területén kialakult tenger vizének sótartalma 32%, ami jóval magasabb bármely tengerénél  21-féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, brómot és káliumot, valamint számos olyan anyagot, melyek más vizekben nem fordulnak elő. 

   

   Partján a nap UV-sugarait megszűri az intenzív párolgás miatt kialakult réteg, így a napozás sokkal egészségesebb. Mindez összességében rendkívül hatékony a pikkelysömör kezelésére.

   

  forrás:informed 

   

   

  Iratkozzon fel hírküldőnkre!