• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  A kullancsról E-mail

  A tavaszi-nyári hónapokban - főleg a természetben kirándulók között - gyakran okoznak problémát a kullancsok.

  Az általuk okozott ártalmak, eltávolításuk módja sokak számára nem ismert.

   

                                                   A kullancsok súlyos megbetegedést okozhatnak - agyvelőgyulladás, Lyme-kór

   

   

  A kullancsok természete

   

  A közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem a magasból, a fákról veti magát áldozatára. Az alacsony bokrok leveleinek fonákján várakozik a számára táplálékot jelentő melegvérű állatokra vagy az emberre, aki a bokor mellett elhaladva a levelekhez érve lesodorja őket, s bőrén, ruházatán viszi tovább.

   

  Sokan úgy gondolják, hogy kullancsra csak az erdőben lehet számítani, pedig előfordul a kertekben, hétvégi házak körül is.

   

  A testünkre jutott kullancs - mivel igen fénykerülő jószág - igyekszik ruhával fedett testrészt vagy hajlatot keresni, s ott kezdi meg a bőr átfúrását, hogy egy kis erecskéig eljutva abból vért szívhasson. (Tiszta horror!) Ez a művelet nem jár fájdalommal áldozata számára, ezért nehéz észrevenni.

   

   

  A kullancsok által terjesztett betegségek

   

  A kullancsok többféle betegség kórokozóit hordozhatják magukban. Ezek közül legjelentősebb az agyvelőgyulladás és az un. Lyme kór.

   

  Természetesen nem minden kullancs fertőzött, ezért a kullancscsípések jelentős része nem is jelent veszélyt. Azt persze nem tudhatjuk, hogy az éppen észlelt kullancs hordozza-e valamelyik fenti betegség kórokozóját.

   

  Ezen kívül a kullancs számára több órát vesz igénybe, míg átfúrja a bőr teljes vastagságát és elér egy kis eret, ahonnan vért szív. A fertőzés lehetősége ekkor jön létre, mivel eközben a testében hordozott vírusok bekerülhetnek a véráramba.

   

  Kísérletek során azt találták, hogy ha a fertőzött kullancsot 24 órán belül eltávolítják, a fertőződés valószínűsége minimális, 48 óra múlva már 30 %, 72 óra elteltével pedig majdnem 100 %.

   

   

  Az agyvelőgyulladás

   

  A kullancscsípés után 1-2 héttel közönséges felsőlégúti hurutos betegség képében jelentkezik mérsékelt lázzal. Ez néhány nap múlva megszűnik, majd kb. egy hetes tünetmentes időszak után magasabb lázzal, még hevesebb panaszokkal újra kezdődik, de ekkor már idegrendszeri tünetek is kísérik.

   

   

  A Lyme kór

   

  Rendkívül változatos tüneteket mutató betegség. Egyik jellemző tünete a kullancscsípés helyén, a csípés után napokkal kialakuló, legalább 5cm átmérőjű bőrpír, mely széli részén egyre terjed. Későbbiekben jelentkezhetnek szív, idegrendszeri és izületi tünetek is. Időben felismerve általában jól kezelhető.

   

   

  A kullancs eltávolítása   

   

  A fertőzések megelőzésének legjobb módja, ha az észlelt élősködőt minél előbb eltávolítjuk. Ez nem orvosi feladat, bárki elvégezheti. A kullancs megölésére tett kísérletek (a kullancsra csepegtetett olaj, kölni, és egyéb ötletes "vegyszeres" irtási módok) inkább károsak, de semmiképpen nem használnak.

   

  A kullancsot fogjuk meg két ujjal vagy csipesszel minél közelebb a bőrhöz és enyhe folyamatos húzással távolítsuk el. (A gyógyszertárakban kapható kullancs eltávolító kanál is, amely kiváló eszköz erre a célra.) Célszerű a csípés helyét fertőtleníteni.

   

  Sokan hiszik, hogy ha a kullancs feje bennmarad, az súlyos következményekkel jár. Pedig a fertőző forrás, azaz a kórokozókat tartalmazó nyálmirigyek és gyomor sosem maradnak a bőrben. A bennmaradó feji részek néhány nap múlva kilökődnek, mint egy közönséges szálka.

   

  Az általuk terjesztett betegségek közül az agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, amely 12 hónapos kor után bármikor adható.

   

  A védettség kialakulásához három oltás szükséges (általában az első után 1-3 hónappal következik a második, majd 1 év múlva a harmadik. A folyamatos védettség fenntartása érdekében 3 évente egy emlékeztető oltás adandó.

   

  A Lyme kór ellen nincs védőoltás.