• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Gombás fertőzés
  Nyomtatás E-mail

  A bőr (többnyire a nedves, összefekvő, intertriginosus területek), bőrfüggelékek és a nyálkahártyák Candida-nembe tartozó sarjadzógombák okozta fertőzése.

    

  A candidosis többnyire csak a bőrt és a nyálkahártyákat érinti; a fertőzés azonban ritkán általános (systemás) is lehet, a belső szervekben életveszélyes elváltozásokat okozhat. (A bőrgyógyászati irodalomban többnyire a bőr- és a nyálkahártyák fertőzését nevezik candidosisnak, míg a systemás formákra használják a candidiasis megnevezést.)

   

  A Candida albicans mindenütt előforduló, sarjadzógomba, mely szaporodni csak számára kedvező környezetben, vagy rendkívül legyengült védekezőképességű betegben képes.

   

  A fertőzésre különösen hajlamos helyek azok a nyálkahártyák és intertriginosus ( összefekvő) területek, ahol a meleg és a felázás kedvező környezetet teremt a gomba számára.

   

  A candidosisra hajlamosítanak: általános antibiotikus, corticosteroid és immunosuppressiv kezelés; terhesség, kövérség, cukorbetegség és más belső elválasztássú mirigyet érintő betegségek; súlyos leromlással járó betegségek; vérképzőszervi betegségek és immunhiányos állapotok.

   

  A leggyakoribb  különböző méretű és alakú, jól körülírt, gyulladt, néha viszkető, nedvedző plakkok formájában jelentkezik. A hónaljban, a mell alatt, a köldök körül, a lágyékhajlatban, a farredőben (pl. pelenkadermatitis), a láb és a kéz ujjai között.

   

  A fertőzés másik formája a körömágynál kezdődik fájdalmas, vörös duzzanatként, amely később elgennyed. Ez gyakori panasz szakszerűtlenül végzett manikűr esetén, konyhai dolgozóknál és azoknál, akiknek munkájuk során kezük folyamatosan vízben van. A köröm alatti candidafertőzést egy vagy több kézköröm alapjáról való elemelkedése és a köröm alatti terület fehér, vagy sárgás elszíneződése jellemzi.

  A sejszintű immunválasz elégtelenségei (amelyek a gyermekkorban olykor öröklöttek) a bőr és nyálkahártya egyidejű gombásodásának kialakulásához vezethetnek, amelyet gyulladt, gennyes, pörkös és pikkelysömörhöz hasonlító, megvastagodott elváltozások jellemeznek, különösen az orron és a homlokon és csaknem mindig szájpenésszel jár együtt.

  A helyileg alkalmazott készítmények általában hatásosak. A fertőzés helyének megfelelő kezelési formát kell választani, a készítményt naponta háromszor, vagy négyszer kell alkalmazni.

   

  Ha a gyulladás és a viszketés csökkentése is szükséges, gombaellenes és gyenge corticosteroid krémeket (pl. hydrocortison) kell egyenlő arányban összekeverni, vagy külön-külön alkalmazni. A gyógyszer nem szívódik fel a bélből, ezért nincs értelme a bőr candidosisában szájon át alkalmazni.

   

  Candida okozta pelenka dermatitisben a bőrt a pelenka gyakori cseréjével szárazon kell tartani, bőven kell nystatin-hintőport, vagy naponta kétszer imidazol-krémet alkalmazni; a súlyos esetekben guminadrágot és az eldobható műanyag burkolatú pelenkákat nem szabad használni. 

   

  A szájon át adott gyógyszer a fertőzés számos formájára hat, az acut, valamint a chronicus mucocutan candidosist és a hüvelyi gombásodást is beleértve. Lehetséges azonban természetes alapú kezelési mód is.

   

  PITYRIASIS VERSICOLOR

  Számos, a fehértől a barnáig terjedő színű, panaszt rendszerint nem okozó folttal jelentkező betegség, amelyet a Pityrosporum orbiculare  okoz.

   

  A pityriasis versicolor fiatal felnőtteken igen gyakori. A sárgásbarna, barna vagy fehér, igen enyhén hámló, helyenként összefolyó foltok, legtöbbször a mellkason, a nyakon, a hason és néha az arcon láthatók. A hámlás sokszor nem is látható, amíg az elváltozást meg nem vakarják.

   

  A beteg csak nyáron veszi észre a betegséget, mivel a foltok nem barnulnak le, és különböző méretű hypopigmentált "nap-foltok" jelennek meg. A viszketés ritka, rendszerint akkor jelentkezik, ha a beteg kimelegedett. 

    

  A pityriasis versicolor kezelésére számos helyi alternatív kezelés hatásos.

  Az elváltozások addig nem szineződnek vissza, amíg a gomba el nem tűnik és a beteg újra nem napozhat. Bármely kezelés után csaknem általánosan bekövetkezik a visszaesés, mert a kórokozó a bőrflóra normál lakója. A hajas fejbőr lehet az újrafertőzés forrása.

  forrás:informed.hu