• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  A hajhullásról és a fejbőr betegségeiről E-mail

  Rendellenesnek tekintjük a hajhullást, ha túlzott mértékű és hiányzik a normál újrakinövés. Minden esetben, amikor egy túlzott mértékű a hajhullás, megfelelő kezeléssel be kell avatkozni oly módon, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást.

  A kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha kétirányban hat:

  - Megfékezi a hajhullást
  - Elősegíti a normál haj újrakinövését

  Alopeciáról beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki.
  A hajhullás lehet foltos és szétszórt, azaz diffúz.

  Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet akkor ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő matrixsejtek osztódása egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás és következményeként átmeneti kopaszság alakulhat ki.

  Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó matrixsejtek osztódásának serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozása.

   

  Androgenetikus alopecia jellemzése

   

  Hormonhiányos hajhullásHormonális receptorok zavara, a hajvesztés fejtetőn jól megfigyelhető. A fej bőre vékonnyá, sorvadttá, fénylővé válik. Rajta hajszálértágulatok figyelhetők meg, de a szőrtüszők kivezető nyílása nem látható. A hajszál szőrszerűvé válik. A betegség kialakulása fiatal korban kezdődik.

  Cél: megfelelő kezeléssel a hajvesztés (kopaszodás) késleltetése.

   

  Seborrhoeás alopecia jellemzése

   

  A hím jellegű hormonok túlsúlyba jutása a faggyúmirigyeket túlzott faggyútermelődésre serkenti, amely seborrhoea kialakulásához vezet. A seborrhoea fokozott hajváltást, kellemetlen viszkető érzést, gyors hajzsírosodást okoz. A hajhullás a halántékon kétoldalt ill. a fejtetőn kezdődik. A hajszál ilyen esetben elvékonyodott, fénytelen, tápanyag hiányos.

  Egyéb hajhullást kiváltó okok

  - pajzsmirigy, vese, hypofízis-, női hormon problémái
  - hosszantartó láz
  - véralvadás gátló szerek szedése
  - fogyókúrás gyógyszerek
  - diéta (kevés vitamin bevitel) egyoldalú táplálkozás
  - rossz vérkeringés
  - alacsony vérnyomás
  - fogamzás gátlók
  - vitaminhiány ill. túladagolás
  - időskori kopaszodás

  Stressz okozta hajhullás

  - A haj életciklusa lerövidül, sok hajszál kerül hirtelen telogén szakaszba.

  Kiváltó ok lehet:
  - lelki- és fizikai fáradtság
  - halálhír
  - autóbaleset
  - hajhullástól való félelem

  Zónás hajhullás

  A haj ebben az esetben foltokban hullik.

  - pszihológiai
  - helyi fertőzések
  - gyulladás (fog, mandula stb.)
  - hormonális problémák

  Alopecia areata:  Pontos kiváltó oka ma még ismeretlen ,feltehetően egyfajta
  autoimmunbetegség. Az immunrendszer saját testszövetei védekeznek ,jelen esetben a haj fullikuláris egységei. A gyógyulás egyénenként változó, spontán gyógyulás 30-40%.
  Akut,rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben, elősször gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben.

  Alopecia areata totalis: akkor beszélünk ha az összes haj kihullik.

  Alopecia areata universalis: akkor beszélünk, ha nem csak a hajas fejbőrről hanem a test többi részéről is kihullik a szőrzet.

  Alopecia ophiasis: a haj tarkótáji hullását jelenti ,mely a fülig húzódik .A hajvesztés mellett gyakran zavarok lépnek fel a köröm növekedésében is.

  Androgen alopecia: A nőknél gyakori betegség az androgén alopécia. A változó korral a nöi nemi hormonok szintje az ösztrogén csökken a szervezetben. Ugyanakkor megemelkedik a nöi szervezetben is jelenlévő ffi nemi hormonok androgének szintje.
  A nők kopaszodása más mintázatot mutat mint a férfiaké. Az egész fejen észlelhető hajvesztésről beszélünk, a fejtető részen pedig hosszanti ritkulás észlelhető.

  Trichotillomania:  A haj tépkedését,csavarodását jelenti :Kényszerbetegségek közé tartozik. A jelenség minden esetben pszichológiai okokra vezethető vissza, (szorongásos betegségekre)

  Kemoterápiát követő hajhullás, teljes kopaszodás: A kemoterápia során ún. citosztatikumokat alkalmaznak. A citosztatikumok elpusztítják a kifejezetten gyorsan növekvő és sürün osztódó sejteket. Amilyenek a daganatos sejtek is. Azonban ilyenkor nemcsak a beteg hanem az egészséges sejteket is megtámadja. Ennek következménye a hajhullás.

  A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés elötti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől. A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sürübb lesz a haj mint volt.