• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Égészségmegőrzés, helyes táplálkozás E-mail
  Tartalomjegyzék
  Égészségmegőrzés, helyes táplálkozás
  Az egészség megőrzése
  Antioxidánsok szerepe
  Egészséges táplálkozás
  Minden oldal

   A probléma felismerése: az egészség irányában tett első lépés.

   

  1.Egészségmegőrzés

   

  Ahhoz, hogy bizonyítsuk a táplálékkiegészítők fontosságát a mai életvitelben, közelebbről nézzük meg azokat a fogalmakat, amelyeket sűrűn használunk egy-egy táplálékkiegészítő készítmény bemutatásakor.

   

  OXIDÁNS

  Amikor az antioxidánsokról beszélünk, gondoljunk a félbevágott almára, amely megbarnul a levegőn vagy a vastárgyakon képződő rozsdára. Ez a két legismertebb oxidációs folyamat. Az emberi szervezetet is érik oxidációs folyamatok, ezek bennünk naponta játszódnak le. 

   

  Az, aki terhelés nélkül, normálisan lélegzik, az oxigén 95 %-át hasznosítja. A maradék 5% belélegzett oxigén szabad gyökökké alakul, amelyek oxidációs folyamatokhoz vezetnek az egész testben.

   

  Mit jelent ez?

   

  Minden nap 3,5 kg oxigént lélegzünk be. Ebből 2,8% nem megfelelően használódik fel, így naponta 10 000 -1 000 000 szabad gyök képződéséhez vezet minden sejtben!

   

  A szabad gyökök oxidálják a sejtet, átadva neki a saját oxigénjét. Ezek akkor már oxidánsok, ill. olyan anyagok, amelyek valamit oxidálnak.

   

  A szabad gyökök: A HOSSZÚ ÉLET LEGNAGYOBB ELLENSÉGEI!

   

   

  SZABAD GYÖKÖK, OXIDÁCIÓ, OXIDÁCIÓS STRESSZ

   

  A szabad gyökök károsak, a szervezetben a megszokott anyagcsere folyamatok melléktermékeként jelennek meg.

   

  Naponta képződnek a táplálék oxidációja folyamán a sejtekben az oxigén lebontásánál, illetve az élethez nélkülözhetetlen energia képzésében (az oxigén páratlan elektronjaiból képződnek).

   

  A szabad gyökök külső folyamatok eredményeként is jelentkezhetnek: fokozott és ismétlődő fizikai megerőltetés, a levegő szennyezettsége, radioaktív és egyéb sugárzás, intenzív napozás, a környezetben a mérgező anyagok jelenléte, dohányzás (több, mint 10 szál naponta), egészségtelen élelmiszer, alkohol túlzott fogyasztása, testi és lelki stressz.

   

  Tehát a szabad gyökök olyan oxigén atomok vagy molekulák, amelyeknek egy vagy több szabad elektronjuk van az atomjukban. Ezek rendkívül labilis részecskék, energiával telítettek, amelyeknek állandó szükségük van arra, hogy pótolják a hiányzó elektronjaikat a környező atomokból. Igyekeznek megszabadulni felesleges energiájuktól, összeütközve más molekulákkal, átadják ezt a többletet, ami megzavarja a sejtek közötti természetes folyamatokat.

   

  Így a szabad gyökök elindítanak egy láncreakciót a szervezetben. Kötődnek azon anyagokhoz, amelyekkel kapcsolatba kerülnek a vegyi reakciók folyamán. Ez az OXIDÁCIÓ vagy OXIDÁCIÓS STRESSZ, amelynek folyamán újabb szabad gyökök képződnek.

   

  A szabad gyökök felhalmozódása felborítja az egészséget és gyorsítja az öregedés folyamatát. Ennek következtében számos degeneratív változásnak leszünk kitéve - különféle rendellenességek, betegségek, létfontosságú funkciók leállása (pl. látás).

   

  Az oxidációs elváltozások következményei

   

  A szabad gyökök megjelenése nem jelenti azt, hogy rögtön megbetegszünk. Ezt egy különleges védőmechanizmusnak köszönhetjük, amely fenntartja az egyensúlyt (a szabad gyökök vadászai).

   

  Amennyiben a szabad gyökök képződése felgyorsul (pl. stressz esetén), fennáll annak a lehetősége, hogy a szervezet egy adott pillanatban nem tudja többé fenntartani az egyensúlyt. Ez a funkcionális változások megjelenéséhez vezethet. A hosszan tartó oxidációs változások a szövetek tartós sérülését okozzák.

   

  Napjaink egyik leginkább előforduló betegsége összeköthető az oxidációs változással. Ezek avéredények és a szív betegsége (magas vérnyomás). A másik károsodás rákos daganatokformájában jelentkezik. Ma már tudjuk, hogy a szabad gyökök összeköthetok a bőr-, gyomor-, prosztata-, vastagbél-, nyelőcső- és méhnyakrák megjelenésével.

   

  Említsük meg a sérülések enyhébb formáját is, mint pl. a hályog. Ide sorolható még acukorbetegség, a csontritkulás vagy a tüdőbetegségek.

   

  Maga az öregedés folyamata is szoros összefüggésben áll a szabad gyökökkel és az oxidációs folyamatokkal. Természetesen az oxidációs változások okozta betegségek listája nem rövid. A szabad gyökök kb. 60 féle megbetegedést idéznek elő.

   

  Napjainkban szinte minden betegség azzal függ össze, hogy jobban ki vagyunk téve a szabad gyökök és az oxidációs folyamatok hatásainak.

   

  A test éppen olyan öreg, mint amilyen öregek az egyes szervei, szövetei, illetve a sejtjei. A sejtekben zajló oxidációs változásokat egyedül az erős antioxidánsok akadályozhatják meg.