• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Égési sérülés PDF E-mail

   

  Égési sérülés szakszerű és alternatív kezelése dr.Nona termékekkel

   

  A következô példa önmagáért beszél: egy felnőtt ember esetében az 50 fokos víz 2 perc, az 55 fokos 20 másodperc, viszont a 60 fokos már 5 másodperc alatt III. foú égési sérülést okoz.

   

   

  Egyébként a sérülés mélységét egyéb tényezők is befolyásolják, elsôsorban a testtájanként különböző vastagságú bőr. Ahol ez vékonyabb, például az arcon, a kezeken, a genitália (nemi szervek) környékén, kisebb hômennyiség is mély sérülést vált ki.


  A baleseti hírekben gyakran hallani különbözô fokú égési sérülésekről.

   

  Ezek lényegében mélységi fokozatokat jeleznek:


  – Az I. fokú égési sérülésnél csak a bôr legfelsô rétege károsodik, amely fájdalmas és a felületen pirosság látható.

   

  – A II. fokú égési sérülések esetén különbséget teszünk az úgynevezett felületes és mély formák között.


  - A II./1. típus elôfordulásakor a bőr legfelső- és az irha felső rétege károsodik, hólyag látható, a sebalap piros, nyomásra elfehéredik, fájdalmas.


  - A II./2. típusú sérülésnél az irha mélyebb rétege is károsodik, a sebalap fehéres színû, fájdalmas.

   

  – A III. fokú égés esetén a bőr teljes vastagsága sérül, a felszín a szennyezôdéstôl függôen barna, fekete vagy fehér színû, hólyag nincs, a felszín érzéketlen, mivel a fájdalomérzékelő receptorok is elpusztultak.

   

  – A IV. fokú égési sérülés elôfordulásakor a bőr alatti szövetek, például az izmok és a csontok is elpusztulnak, a sérült végtag gyakran elszenesedik.


  Az égett terület kiterjedését az ember testfelszínének százalékában adjuk meg, amelynek során 1 százalék testfelszínnek tekintjük a sérült tenyerének felszínét.

   

  A nagy kiterjedésû égési felület kiszámítása a Wallace-féle 9-es szabály alapján történik: például a fej-nyak 9 százaléknak, egy felső végtag 9 százaléknak, egy alsó végtag 18 százaléknak, a törzs 36 százaléknak felel meg.

   

  A gyakorlatban könnyű sérültnek tekintjük, ha az első és másodfokú égés nem haladja meg a 10 százalékot, illetve a harmadfokú égés kisebb 2 százaléknál, amennyiben a sérülés nem érinti a kezeket, az arcot és a genitáliákat.

   

  Az ezektől a kategóriáktól eltérő, nagyobb kiterjedésű, mély égési sérüléseket szenvedett embereket a súlyos kategóriába soroljuk, akiknek gyógyítását a speciális felkészültségű szakemberekkel dolgozó és a szükséges felszerelésekkel ellátott égési centrumokban kell végezni.

   

  Az égési sérülést szenvedett állapotának súlyossága egyrészt az égés mélységétől és kiterjedésétől, másrészt a kísérő sérülésektôl, a sérült általános egészségügyi állapotától és az esetleges kísérő betegségektől függ.

   

  sérült állapotát nagymértékben befolyásolhatja, súlyosbíthatja a füst vagy mérges gázok, illetve a forró levegô és a láng belélegzése által okozott károsodás, a légúti égés, amely gyorsan kialakuló légzési elégtelenséghez, életveszélyes állapothoz vezet.

   

  Többnyire súlyos és mély égési sérülést okoz az áram, amely a felszínen ugyan kis kiterjedésűnek látszó nyomot hagy, viszont a mélyben negyedfokú, nagy kiterjedésû szöveti elhalást vált ki. Ilyen esetekben többnyire számolni kell a szív- és az agykárosodás következményeivel, ingerületvezetési zavarokkal is, amelyek tovább rontják a túlélés esélyeit.

   

  Talán az eddigiek is egyértelművé teszik, hogy még nagy szakmai gyakorlattal is nehéz elôrejelzést adni a súlyos égési sérülést szenvedettek életben maradásának esélyeiről. Ebben a Baux-féle index nyújt számunkra segítséget.

   

  Ha a beteg életkorát és a sérülés kiterjedésének százalékos számát összeadjuk és ez a mutató 80 alatt marad, a prognózis jó, 80-100 között kétes, azaz a túlélési esély 50 százalékos, viszont a 100 feletti index egyértelmûen rossz.

   

  Más kérdés, hogy az említett határok nem tekinthetôk törvényszerûnek, hiszen egy 50 éves, jó fizikai állapotban lévô, 30 százalékos égési sérülést szenvedett ember gyógyulási esélyei sokkal jobbak, mint azé az egyébként is gyengébb általános állapotú betegé, akinek hasonló sérülése légúti égéssel is kombinálódott.

   

  Végül néhány jó tanács, hogy mit kell tennie a segítőnek súlyos égési sérülés esetén:

   

  1. további segítő hívása, értesítése (mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség);
  2. a sérülést okozó forró anyag eltávolítása, ügyelve arra, nehogy a mentést, oltást végző maga is megsérüljön;
  3. tájékozódás a kísérő traumás sérülésekről;
  4. a szennyezett ruházat eltávolítása;
  5. az égett terület hűtésének megkezdése;
   a 8-23 C fok közötti tiszta hideg víz közömbösíti a hőt, enyhíti a sérült fájdalmát. Nagy kiterjedésû égett felszín hűtése esetén vigyázni kell a lehűtésre, ezért ne tartson öt percnél hosszabb ideig a beavatkozás.
    
  6. az égett felszín és mélység megítélése;
  7. tiszta, egyszerű fedőkötés felhelyezése, a sérült kórházba vagy szakrendelő intézetbe szállítása.

   

  Ha valamelyik pont végrehajtására nem vagyunk képesek, ezzel várjuk meg a szakszerű segítséget nyújtó mentőket vagy tűzoltókat. Súlyosabb esetekben az ô feladatuk az átjárható légutak, a légzés biztosítása, a fájdalomcsillapítás és a folyadékpótlás.

   

  Nagyon fontos, hogy az általunk akár veszélytelennek ítélt háztartási baleset esetén is, minden esetben szakember irányításával történjen a kezelés.

  (forrás:netdoktor.hu)

   

  További alternatív megoldások az égési sérülések kezelésre:

   

  - Dinamikus krém

  - Solaris DN testápoló