• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Őszi margitvirág E-mail

          (Tanacetum parthenium)


  A migrén ellenszere

   

   

   

  Mi van benne?

  A növény gazdag szeszkviterpén-laktonokban, főként partenolidban.

  Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok.

   

  Mire jó?

  Egyes tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, partenolid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátlótulajdonságúak.

  A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták.

  A migrén megelőző illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a partenolid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat.

  A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadásgátló hatású.

  Léteznek olyan növényváltozatok, melyekben nem vagy csak nagyon alacsony koncentrációban található partenolid.

  Az őszi margitvirág levelei jótékony hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha azok partenolid szintje eléri a megkívánt határértéket, ezért érdemes bevizsgált, analitikai mérésekkel ellenőrzött standard készítményeket vásárolni.

      * Kétezer évvel ezelőtt görög orvosok már ismerték a növényt, amit fejfájás csillapítására ajánlottak. Az 1600-as évektől pedig az angol gyógynövényszakértők alkalmazták fájdalomcsillapítóként.
      * Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni.
      * A szárított levelek és virágok - a levendulához hasonlóan - hatásosak a molyok ellen.