• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Levendula E-mail

  Európai elterjesztése valószínűleg a rómaiaknak köszönhető, a növény neve (a lavare, a mosni igéből) arra utal, hogy már az ókorban is használhatták a szépségápolásban.

   

  Illata és hatása miatt máig népszerű.

   

   

   

  Régen a virágait a padlóra szórták, illatosította a ház levegőjét, és elűzte a rovarokat. Ugyanezt a célt szolgálják ma is a ruhásszekrénybe helyezett levendulás zacskók.

   

  A természetgyógyászatban, főleg az aromaterápiában nagy jelentőséget tulajdonítanak nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatásának.

   

   

   

  Használatát depresszív kedélyállapotok, fejfájás, stressz és általános levertségérzet kezelésére is ajánlják.

   

  Segít ezen kívül a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában is.

   

  A nyugtalan gyerekek könnyebben alszanak el, ha párnájukra egy csepp levendula olajat cseppentenek.

   

  Összesen 21 levendulafajtát ismerünk, ebből a természetgyógyászat szempontjából három értékes. Latin nevükön: Lavandula angustifolia, Lavandula vera, Lavandula officinalis. A közönséges, vagy valódi levendulából különösen értékes illóolajat nyerhetünk.

   

   

  A levendula gyógyhatása ősidők óta ismert. Nyugtató, illatosító és emésztést elősegítő hatása miatt teák, fürdősók és más testápoló szerek készítésénél is felhasználják.

   

  Illóolaja linalolt, linalilacetátot, cserzőanyagokat, rozmaringsavat, kumarinokat, flavonoidokat tartalmaz.

   

   

   

   

  Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték.

   

  Olajával testüket masszírozták, szappant és fürdővizet illatosítottak vele.

   

   

   

   

   

  Később is évszázadokon keresztül ismerték, mint rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni szert, használták továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen.

   

  A jó minőségű, 100%-os tisztaságú levendulaolaj lazító, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, viszketést csillapító, sebgyógyító hatású. A hűlések kezelésében is bizonyította gyógyító erejét.

   

   

  A levendula nyugtató hatása


   

  Magas illóolajtartalma révén a levendula nagy gyógyhatással rendelkező növény is. Illóolajai nyugtatóan hatnak a központi idegrendszerre, ezért a levendulavirág több nyugtatótea és a gyógyfüves "álompárnák" alkotórésze.

   

   

   

  Az idegfeszültség és a vegetatív idegrendszer zavarai esetén alkalmazott terápia során a levendulát fürdőhöz használják. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére, fáradtság csökkentésére. Illóolaját aromamécsesben párologtatva is használhatjuk.

   

  A levendula frissítő hatása


  A levendulavirágnak azonban nemcsak nyugtató és feszültségoldó, hanem élénkítő, frissítő, serkentő és immunerősítő hatása is van. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket is.

   

   

  Bőrregeneráló hatás


  Segíti a kisebb sebek, horzsolások és zúzódások gyógyulását, csökkenti a rovarcsípések okozta fájdalmat.

  A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladt bőrt, beleértve a pikkelysömörös és az ekcémás bőrt is.

  Csillapítja a nap okozta leégéseket, hűti a herpeszeket. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, serkenti a bőr anyagcsere folyamatait és elősegíti táplálását.

  Csökkenti a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat, szabályozza a fejbőr zsírosságát.

   

   

  Nagyanyáink korában a levendula virágait kis szövetzacskókba töltötték, hogy fertőtlenítsék vele a szekrényeket, fiókokat, távol tartsák a molyokat és más rovarokat.

   

   

  Természetesen a levendulás zacskó még ma is előnyben részesítendő a meglehetősen mérgező naftalint tartalmazó molyirtókkal szemben, amelyek ráadásul még szörnyen kellemetlen szagot is árasztanak. Továbbá szép dísze lehet lakásunknak, ami egyben tartósan illatosítja a helyiségeket.

   

  Egy csokor levendula a hálószobában is jó szolgálatot tesz, illatától könnyebben hajtjuk álomra a fejünket.