• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Borsmenta PDF E-mail

  Menta piperita

   

  borsmenta - megfázás, fejfájás, IBSEzt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és feifájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél (IBS) szindróma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

  A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészet­ben és a gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét.

   

  A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a), amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyászati célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz desztillációjával nyerik.

   

  Általánosan javallott:


  - gyomorégés, émelygés, emésztési zavarok enyhítésére
  - diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére
  - epekövek oldására
  - a lehelet frissítésére
  - izomfájdalmak enyhítésére

   

  Az emésztési zavarok enyhítésére kitűnő borsmenta görcsoldó tulajdonsággal rendelkezik, és mérsékli az izomtónust. Ezenkívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is.

   

  A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer simaizmai ellazulnak, így megszünteti a bélgörcsöket és a bélgázt. Görcsoldó tulajdonsága a hastáji fájdalmakkal váltakozó hasmenéses és székrekedéses rohamokkal járó emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma kezelésében is hasznos lehet.

  A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter­melődését.

   

  E tulajdonsága teszi a borsmenta olajat az egyik legnépszerűbb, recept nélkül kapható savkötő szerré. Számos kísérlet igazolja, hogy a borsmenta illóolaja képes az epekövek oldására is, ezzel szükségtelenné téve a sebészi beavatkozást. Mielőtt azonban erre a célra használná az olajat, feltétlenül beszéljen orvosával. Közvetlenül a nyelvre téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti.

   

  Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet. A bors­mentatea a fokozott bélgázképződést és felfúvódást, valamint a diver­ticulitis tüneteit is elmulaszthatja.

   

  A borsmenta olajat a bőrbe dörzsölve a hidegérző idegvégződéseket ingerli; az ebből jövő ingerületek elnyomják a fájdalomérzékelő idegvégződésekből származókat, ezért az izomfájdalmak enyhítésére is kiváló.

  borsmenta - izomfájdalmak, hányinger, szédülés

   

   

  A borsmenta megfázás és köhögés elleni hagyományos használatának jogosságát sokan vitatják. Bizonyos vizsgálatok alapján a borsmentának egyáltalán nincs ilyen hatása.

   

   

   

  A gyógynövények tudományos kutatásával hivatalosan megbízott németországi egészségügyi tanács, az ún. E Bizottság a borsmenta orrdugulást csökkentő, az orrjáratok gyulladását enyhítő hatására hívta fel a figyelmet.

  Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta illékony mentolját belélegezve légzésük könnyebbé vált. A borsmentatea szintén enyhítheti az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet.

   

  Esetleges mellékhatásai: A borsmenta levelei, még ha hosszú időn keresztül alkalmazza is őket, általában nem okoznak mellékhatásokat. Ritkán előfordulhat bőrirritáció vagy gyomorégés a borsmentaolaj kapszulák szedésénél. Allergiás bőrkiütések léphetnek fel a borsmenta illóolajának helyi alkalmazásakor. Ha e tünetek valamelyikét tapasztalja magán, hagyja abba a borsmentakezelést és próbáljon ki más eljárást.

   

  Figyelmeztetés! Mivel a borsmentaolaj lazítja a gyomor-bélrendszer falát, ezért súlyosbíthatja a rekeszizomsérv tüneteit. Az 5 év alatti kisgyermekek, illetve csecsemők mellkasára és orrlyukába ne tegyen tömény borsmenta olajat, mivel fulladást válthat ki. Epekő okozta fájdalom esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk! Terhesség alatt kerülje a borsmenta nagy mennyiségben való fogyasztását.