• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  Intim tisztaság E-mail

  Az évszázadok folyamán a női higiénés termékek nagy változáson mentek keresztül, vállalhatóvá téve a "havi bajt".

   

  Most összefoglaljuk a tampon és betét történelem legfontosabb momentumait, hogy minden nő megismerhesse, miként vészelték át elődeink a nehéz napokat.

   

  A menstruáció minden nő életében jelen van, éppúgy, ahogyan a vele járó kellemetlenségek kendőzésére irányuló vágy.

   

  A jó közérzethez hozzátartozik testünk, intim testtájaink tisztán tartása is.

     Az egészségügyi betét és a tampon története a középkorig


  Már az ókori egyiptomiaknál megjelent a mai tamponhoz hasonló hüvelybe helyezett puha papiruszköteg, amely védelmet biztosított a szivárgás ellen havi vérzés idején.

   

  Időszámításunk kezdete előtt a görögök gyolcsból, a rómaiak gyapjúból készítettek hasonlót, néhány afrikai és ázsiai törzs pedig jelenünkben is hagyományosan füvet, mohát vagy páfránylevelet használ nedvszívó célra.

   

  Akadnak azonban olyan népcsoportok is, ahol a menstruáció idején semmit nem viselnek a gyengébbik nem képviselői. Egy dél-amerikai törzsben ezért alakulhatott ki az "ember vörös csíkkal a lábán" kifejezés a nőkre.

   

  A középkor nője a menzeszt tisztátalannak tartotta, ezért már tudatosan gondolt a vérzés felfogására, nehogy az bepiszkolja ruháját vagy környezetét. Saját maguk készítettek pamutból hüvelylabdacsokat, amelyeket egy fonállal a harisnyájukra erősítettek, megelőzve ezzel a korabeli tamponok méhbe jutását.

   

  Az első menstruációs eszközök az 1800-as évek második felében kezdtek megjelenni. A meglehetősen hosszú betétet, melynek töltőanyagaként vattát vagy pamutot javasoltak, acélszálakkal vagy gombokkal rögzítették a menstruációs övre az amerikai nők.

   

  A mosható betétek Európában is ismertek voltak, s jelenünkben újból életre keltek. A 19. század elején jobbára a színésznők viseltek testhezálló, házi készítésű egészségügyi betéteket és szivacsokat, de egyesek továbbra is a hálóingükbe menstruáltak, amelyet akár napokig nem is cseréltek, sőt mások egyáltalán nem használtak semmit.

   

  Egyre nagyobb számban és változatosabb kivitelben kerültek az üzletek, patikák polcaira az eltérő menstruációs eszközök. Az első kereskedelmi forgalomban megjelenő egészségügyi betétet az 1890-es években vezették be a piacra, Ezek viseléséhez speciális öv szükségeltetett, hiszen a mai fehérnemű is viszonylag új találmány.


  A 20. század elején kezdték elfogadni, hogy a menstruáció nem betegség, hanem egy természetes jelenség, amely minden egészséges hölgy életének része.

   

  Tampon és betét a XX. században

   

  A jó közérzethez  hozzátartozik testünk intim testtájaink  tisztán tartása is.

   

  A menstruáció a tisztátalanságot jelezte a középkorban, azonban az 1900-as évek elejére sikerült elfogadtatni, hogy a havi vérzés a női test egészséges működését feltételezi. Ezt követően a kereskedelemben is egyre nagyobb számban jelentek meg a "modern" menstruációs eszközök, melyekkel megkönnyíthették a lányok, asszonyok "piros betűs ünnepeit".

   

  Az 1920-as években, Amerikában megjelenő Kotex márkanév a cotton-like-texture kifejezésből származik, amely a betét speciális vattabéléses papírrétegére, pamutszerű felületére utal.

   

  Az eldobható betét immár diszkrétebb kivitelezésű volt elődjéhez képest. Nem kellett strapabírónak lennie és extrém nedvszívó képességgel rendelkeznie, mert egyszeri használatra készült, nem pedig tartós viseletre. Magas ára azonban sok nő számára elérhetetlenné tette a kezdetekkor.

   

  A rákövetkező évtizedben jelent meg a közkedvelt  tampon. Megjelenésekor azonban az orvosokból és a nőkből is egyaránt ellenérzést váltott ki, így sikere lassan teljesedett be. A hatásos reklámkampányoknak köszönhetően a lányok, asszonyok elfogadták a gyártók ígéreteit, miszerint a tampon észrevehetetlen és nagyobb fizikai szabadságot nyújt a betéttel szemben.

   


   

  A menstruációs csésze megjelenése az 1930-as, 1940-es évekre tehető. Ez a puha szilikonból, latexből készült eszköz a hüvelybe felhelyezve alkalmazandó, de a tampontól eltérően nem felszívja, hanem tartályként gyűjti össze a vért és a menstruációs folyadékot.

  A menstruációs csésze többször használható, azonban a betegségek elkerülése végett minden alkalommal sterilizálni kell. Az intim tölcsér a környezettudatos hölgy vásárlók körében az 1980-as években ismét keresetté vált.

   

  A menstruációs eszközök fejlődése

   

   

  Az évszázadok folyamán a női higiénés termékek nagy változáson mentek keresztül, vállalhatóvá téve a "havi bajt". A 20. század közepére elfogadták, hogy a menstruáció nem betegség, hanem természetes jelenség, amely minden egészséges nő életének része.

   

  A menstruációs betétek és tamponok harca a 20. század végén a gyártók újításaival folytatódtak. Ekkor a hölgyeknek már nem csak azt kellett eldönteniük, hogy betétet vagy tampont használjanak, hanem a hatalmas kínálatból kiválaszthatták egyéni ízlésüknek és szükségleteiknek megfelelőt.

   

  A tampon előnye a láthatatlanságában rejlik, ezért sok nő preferálja menstruációja idején. Ennek a tulajdonságnak köszönheti népszerűségét is a tampon, hiszen bármilyen ruhához bármilyen alkalommal viselhető, mindössze ügyelni kell a rendszeres cserére.

   

  A kezdetleges tamponok kihúzózsinórral még nem rendelkeztek, ennek fontosságát csak később ismerték fel.

   

  A tampon első innovatív tulajdonsága a bordázottság volt, amely magasabb nedvszívó képességet biztosított a hagyományos henger alakúhoz képest.

   

  Ezt követően lekerekítették a fejét és selymes fedőréteggel vonták be a könnyebb felhelyezés érdekében.

   

  Az applikátotorral rendelkező tampon még higiénikusabb felhelyezést tesz lehetővé, azonban Magyarországon kevésbé ismert és kapható ez a változat.

   

   

   

  Az egészségügyi betétek fejlődésében nagy lépést jelentett az eldobható betétek megjelenése.

   

   

   

  A hölgyeknek és lányoknak már nem házilag kellett az intimbetét elkészítését megoldani, hanem megvásárolhatták az előre elkészítve, amellyel csak annyi dolguk volt, hogy megfelelően rögzítsék alsóneműjükbe.

   

  Szinte forradalmi áttörést jelentett a betét alján található ragasztócsík megjelenése, illetőleg később plusz szárnyakkal ellátása (innen ered a szárnyas betét kifejezés).

   

  A formatervezők folyamatosan munkájának köszönhetően egyre testhezállóbb betétek kerültek a piacra. A továbbfejlesztett nedvszívó réteg egyenletesen oszlatja el a menstruációs folyadékot, míg a betét legfelső puha fedőrétege kellemes, száraz érzetet biztosít a viselet során. Az intim betétek természetesen egyenként csomagoltak, s esetenként már nem csak a fedőfólia, hanem maga a betét felülete is bohókás mintákkal van ellátva.

   

  Az intim betétek korszerűsítése, megújítása folyamán hoztáklétre a tisztasági betétet, amely elsősorban a friss, tiszta érzés megteremtésére hivatott. A menstruáció ideje alatt kiegészítő védelmet biztosít (tamponhasználat esetén), de akár a mindennapokban is használható a nemi szerv természetes váladékainak felfogására.

   

  A modernizáció természetesen ezt a terméket sem kerülhetteel, így a klasszikus betét mellett feltűnt az illatosított és fekete színű kivitel, a tanga tisztasági betét, az eltolt szárnyas tanga betét, a hagyományos és tanga fehérneműhöz is illeszkedő tisztasági betét, vagy éppen természetes aloe vera- illetve kamilla-, vagy pamutkivonatot tartalmazó változatok.

  Talán mindezen korszerűsítések is hozzájárultak ahhoz, hogy az eldobható női higiéniai termékek létszükségletté váljanak nyugatias társadalmunkban.

  Emellett azonban nem elhanyagolható az utóbbi évtizedben kifejlődött véleményszabadság, melynek folyamán lányok, asszonyok szégyenkezés nélkül tárhatták fel gondolataikat és problémáikat a menstruációval kapcsolatban oly módon, ahogyan azt a történelem folyamán még soha.

   

   
  Naturalpatika hírküldő
  Naturalpatika - hírküldő


  HTML formátum?

  
  Nők változókorban
  Női változókor - változtasson Ön is!


  HTML formátum?