• купить посуду оптом
 • сувениры оптом
 • купить футболки оптом
 • откосы в Днепропетровске
 • металлопластиковые окна в Днепропетровске
 • демонтаж Днепропетровск
 • бизнес тренинг харьков
 • ораторское искусство харьков
 • ............ Tartalom ........... Naturalpatika ........... Változókorban ........... Netrendelő ........... Termékek ........... Árak ........... Megrendelőlap ........... Vendégkönyv ............
  
  A fáradékonyság leggyakoribb okai
  Tárgy: A fáradékonyság leggyakoribb okai
  Küldés dátuma: 2009-07-13 17:02:59
  Kiadás száma: 8
  Tartalom:
  .
  1

   

        Tisztelt [NAME]!

   

  A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, bár gyermek- és időskorban kevésbé gyakori.

   

  Fáradtságunk hátterében különböző okok állhatnak:

   

  Súlyproblémák. Túlsúllyal küzdünk, vagy túl soványak vagyunk. Bármelyikről legyen szó, komoly megterhelést jelenthet a napi tevékenységek elvégzése.

   

  Krónikus betegségek. Bármelyik komolyabb betegség képes fáradékonyságot okozni, különösen azok, amelyek fájdalommal járnak. Daganatos megbetegedések, cukorbetegség, vérszegénység, a pajzsmirigyet érintő betegségek gyakran járnak fáradékonysággal.

   

  Bizonyos gyógyszerek – mint például a beta-blokkolók, vagy erős fájdalomcsillapítók, vízhajtók - szedése, daganatos betegségek terápiája során alkalmazott sugár- vagy kemoterápia ugyancsak fáradékonysággal jár.
   
  Várandósság és szoptatás alatt is fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat.

   

  Pszichés terhek. Ha úgy gondoljuk, hogy olyan problémáink vannak, melyeket nem tudunk megoldani, szintén okozhat fáradékonyságot. A magunkkal szemben állított túl magas elvárások eleve magukban hordozzák a kudarcot, amely frusztrációhoz és kimerültséghez vezethet. Ha nem érezzük, hogy mi kontrolláljuk az életünket, gyakran érezzük magunkat frusztráltnak és fáradtnak.


   
  Alvászavarok. Ha hosszú időn keresztül nem alszunk jól, fáradttá, ingerlékennyé válunk. Depresszióban szenvedő emberek gyakran a korai órákban felébrednek, mely fokozza fáradtságukat. Ha napközben rendszeresen alszunk, akkor sem tudunk este elaludni.

   

  Rendszertelen élet. Ha szélsőségesen gyorsan - naponta - váltogatjuk a megterhelő tevékenységet a teljes pihenéssel, akkor pihenés során sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Elsőre furcsán hangozhat, de a túl sok alvás is vezethet fáradékonysághoz. Éjszakai műszakban dolgozók könnyen érzik magukat fáradtnak. Ez még valószínűbb, ha a műszakbeosztásuk gyakran változik.

   

  Élénkítők. Pár csésze kávé vagy tea egy nap elegendő ahhoz, hogy egy egészséges ember alvását megzavarja. Az este során elfogyasztott alkohol okozhat hajnali felébredést. 

   

  Hogyan tudjuk csökkenteni a fáradékonyságunkat?

   

   

  1.     Javítsunk az alvásunkon!

   

  Feküdjünk le aludni és keljünk reggel mindig azonos időpontokban, függetlenül attól, hogy eleinte hogyan érezzük magunkat!

   

  Legyen a hálószobánk komfortos: nem túl meleg, nem túl hideg és főleg nem túl zajos.

   

  Ne együnk, vagy igyunk késő este!

   

  Próbáljuk meg csökkenteni a napközben szunyókálással töltött időt!

  Ha nem tudunk aludni, ne feküdjünk az ágyban ezen aggódva, hanem keljünk fel, csináljunk valamit, ami megnyugtat, elálmosít, és ha elég fáradtak vagyunk, akkor feküdjünk le újra!

   

  Válasszunk lefekvés előtt valamilyen relaxáló elfoglaltságot: olvassunk, hallgassunk zenét vagy alkalmazzunk valamilyen relaxációs technikát.

   

  Vegyünk egy jó forró fürdőt elalvás előtt! Ha lehet, legalább 20 percig tartson. 

  Ha ezek közül semmi sem működik, forduljunk orvoshoz!

   

  2. Mozogjunk! Bár sok ember érzi úgy, képtelen mozgást iktatni életébe, hosszú távon sokat segíthet, hiszen energikusabbnak érezzük magunkat.


   
  3. Csökkentsük a napi koffein mennyiséget! Próbáljuk meg csökkenteni a koffein tartalmú italok fogyasztását. Vigyázzunk, nemcsak a kávé és tea tartalmaz koffeint, de energiaitalok, kólák, egyes fájdalomcsillapítók is lehetnek koffeintartalmúak. 


  Próbáljuk meg csökkenteni a naponta elfogyasztott csokoládé mennyiségét is, hiszen a csokoládé is tartalmaz különböző stimuláló hatású anyagokat.

   

  4. Oldjuk meg súlyproblémánkat!

   

  5. Tervezzük meg a napunkat, hetünket! Támasszunk reális elvárásokat magunkkal szemben, ezáltal elkerülhetjük, hogy túlvállaljuk magunkat!

   

  Mindannyian szeretnénk egy mágikus megoldást, hogy eltűnjön a fáradtságunk. A rossz hír, hogy nincs ilyen. Elég sok olyan termék van a piacon, ami ezt ígéri, de ne hagyjuk félrevezetni magunkat!

   

  Mindig gondoljunk arra, hogy valamilyen betegség állhat a háttérben: pajzsmirigy problémák, vérszegénység, alvási apnoe (néhány pillanatra megáll a légzés alvás közben) idegesség, depresszió lehet a háttérben. Ezek megállapításához elengedhetetlen az orvosi közreműködés.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Felhívás! Jelenleg már 2. fokú hőségriasztás van érvényben.

   

   

   

   

   

  Ha tehetik, ne sokat tartózkodjanak kint 11-15 óráig és óránként legalább 2 dl folyadékot fogyasszanak el!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Aktív hetet kíván:

   

  dr.Barnás Mária

   

  Naturalpatika


   

   

  [DATE]

   

  1
  .

  Powered By Joobi

   


  Naturalpatika hírküldő
  Naturalpatika - hírküldő


  HTML formátum?